Ob bližajočem dnevu slovenske hrane, ki bo 19. novembra, bomo na šoli pripravili Tradicionalni slovenski zajtrk. Letos bo že enajsti po vrsti in bo potekal bo pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«. Navezoval se bo namreč na mednarodno leto sadja in zelenjave, ki ga je za letos razglasila Generalna skupščina Združenih narodov.
Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo sadje slovenskega porekla. Glavni namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je, da že najmlajši spoznajo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Prav tako je eden ciljev poudarjanje pomena zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano. Ljudje ki redno zajtrkujejo imajo boljše prehranske navade, saj v svojo prehrano vnesejo več prehranskih vlaknin, manj nasičenih maščob in lažje vzdržujejo primerno telesno težo. Vsakodnevni zajtrk poskrbi tudi za jutranjo energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki potrebujejo za lažje sledenje učnemu procesu.
Učenci bodo zajtrkovali prvo šolsko uro v svojih učilnicah. Izjemoma ta petek naj ne zajtrkujejo doma.
Naj vsak nov dan začne z zdravim in okusnim zajtrkom.
Tamara Dobrinja Šepec