Skoči na glavno vsebino

Izobraževanje na domu

ZOsn v 4. členu predpisuje dolžnost vsem staršem in skrbnikom (v nadaljevanju: starši), da zagotovijo izpolnjevanje devetletne osnovnošolske obveznosti otroka v njihovi oskrbi. Obenem pa je v 5. členu ZOsn definirana pravica staršev do izbire oblike osnovnošolskega izobraževanja, pri čemer se lahko otrok izobražuje v javni ali zasebni osnovni šoli ali pa se starši odločijo za izobraževanje na domu. Institut izobraževanja na domu predstavlja alternativno možnost, ki staršem omogoča izpolnjevanje dolžnosti iz 4. člena ZOsn, ne da bi bil otrok fizično vsakodnevno vključen v šolo. Pri tem pa je pomembno poudariti, da starši s tako odločitvijo v celoti prevzamejo odgovornost in obveznosti za izpolnitev dolžnosti osnovnošolskega izobraževanja.

OBVESTILO O IZOBRAŽEVANJU NA DOMU

Starši najpozneje do 16. avgusta tekočega šolskega leta za naslednje šolsko leto o izobraževanju na domu pisno obve­stijo osnovno šolo, v katero je otrok vpisan. Obvestilo vsebuje ime in priimek otroka, kraj, kjer bo izobraževanje potekalo, ter ime in priimek oseb, ki bodo otroka poučevale.

Starši o izobraževanju na domu osnovno šolo pisno obvestijo za vsako šolsko leto posebej.

Obrazec za obvestilo o izobraževanju na domu najdete na povezavi tukaj.

OCENJEVANJE ZNANJA

Za učenca, ki se izobražuje na domu, se ocenjuje znanje iz vseh predmetov glede na predmetnik posameznega razreda javno veljavnega programa osnovne šole, v katerem se učenec izobražuje.

Učenec, ki se izobražuje na domu, se udeleži ocenjevanja znanja, ki je določeno v skladu z Zakonom o osnovni šoli in podzakon­skimi akti. Ocenjevanje znanja izvaja osnovna šola, v katero je učenec vpisan. Znanje učenca oceni izpitna komisija.

Če učenec, ki se izobražuje na domu, ne doseže minimal­nih standardov znanja oziroma je negativno ocenjen pri posa­meznem predmetu, ima pravico do ponovnega ocenjevanja znanja pred začetkom naslednjega šolskega leta.

Če učenec, ki se izobražuje na domu, ponovnega ocenje­vanja znanja ne opravi uspešno, mora v naslednjem šolskem letu nadaljevati osnovnošolsko izobraževanje v javni ali zasebni osnovni šoli iz prve ali druge alineje 5. člena tega zakona. V tem primeru starši pravice do izobraževanja učenca na domu v naslednjih razredih ne smejo več uveljavljati.

Če učenec 9. razreda, ki se izobražuje na domu, ponov­nega ocenjevanja znanja ne opravi uspešno, lahko opravlja popravni izpit ali 9. razred ponavlja.

Z morebitnimi dodatnimi vprašanji se lahko obrnete na svetovalno delavko Jasmino Peternelj (telefon: 05 6514 673 ali e-pošta: jasmina.peternelj@guest.arnes.si).

1. razred 3. razred 4. razred 6. razred 8. razred
vsi predmeti  1. del

2. del

italijanščina

angleščina

slovenščina

italijanščina

matematika

angleščina

naravoslovje

glasba

družba

likovna umetnost

slovenščina

italijanščina

matematika

angleščina

geografija

zgodovina

naravoslovje

gospodinjstvo

glasbena umetnost

likovna umetnost

tehnika in tehnologija

slovenščina

italijanščina

matematika

angleščina

fizika

biologija

kemija

geografija

zgodovina

DKE

tehnika in tehnologija

likovna umetnost

glasbena umetnost

IP- likovno snovanje

IP – šah – osnove

šport – za vse oddelke

 

(Skupno 36 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost